Българин с коварна болест има огромни проблеми с лечението си.Пациент с

...
Българин с коварна болест има огромни проблеми с лечението си.Пациент с
Коментари Харесай

Мъж, болен от рак, не може да получи безплатно лечение от държавата

Българин с подла болест има огромни проблеми с лекуването си.

Пациент с онкологично заболяване от Пловдив не получава гратис хормонално лекуване за рак на гърдата, макар че то беше включено в листата с лекарства, които са предопределени за банкет както от дами, по този начин и от мъже.

Първоначално Здравната каса отхвърли да отпусне на Айвън Андреев лекарството, тъй като съгласно нормативните документи, лечението се полагаше единствено на дами. Въпреки че това беше променено, пациентът към момента не може да получи лекуване от страната. Това стана ясно през днешния ден на следващото съвещание по делото, което той води против Здравната каса в Пловдив.

Андреев на следващия ден би трябвало да получи нови две дози от лекарството, предписано му като поддържаща терапия. То обаче още веднъж няма да е поето от Здравната каса, тъй като въпросът към момента се взема решение в съда, написа Българска национална телевизия.

" Все отново при раковите болести времето за реакция е доста значимо. Те не престават и едно и също да повтарят месеци наред в случай, че има към този момент нови разпореждания, че с това лекарство се лекуват и мъже ", сподели мъжът.

Именно поради нормативните промени, които бяха направени след неговия случай, Айвън очакваше, че Касата ще изтегли отхвърли си за лекуване. Това обаче не се случи.

" Здравната каса в Пловдив отхвърли да анулира своя акт и продължи делото, не може едно лекарство през днешния ден да се употребява за мъже, а през вчерашния ден да не е имало таква опция. Просто страната посредством своя орган Здравната каса е направила един административен произвол, едно дискриминационно деяние, за което ще си понесат отговорностите, в това число в комисията по дискриминация ", разяснява Кристиян Гьошев – юрист на Айвън Андреев, написа

От Здравната каса в Пловдив обясниха за Българска национална телевизия, че смяната в наредбата ще се ползва отсега нататък и касае нови случаи. Първоначалният отвод Айвън да получи безплатното лекуване е бил съгласуван със закона все още на издаването на документа. И няма данни да е постъпило ново заявление от пациента.

" Преди 10 дни ми беше изработен скенер и се потвърди на процедура, че това лекарство ми работи. Има смисъл от тази битка ", сподели мъжът.

Айвън има обезпечени дози от лекарството до края на годината, с помощта на пациентски организации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР